Assalamualaikum, moga mendapat manfaat !!! Terima kasih sudi singgah .. Syukran jazilan :)

Monday, 20 March 2017

As a degree student

Assalamualaikum uollsss selamat pagi/tengah hari n so on..

Okay lama kan imah tak update blog.... bukan ape imah sebenarnya tak tau nak type apa.. huhu korang bagi laa idea sikit ehh lepas ni.. insyaAllah ada masa imah type,, 

Entry kali ni imah nak cita sikit kehidupan 'baru' kat sini..  act Imah rasa kerdil sangat kat sini.. sebab majority manusia-manusia di sini manusia yang gifted dan sangat-sangat rajin buat kerja. Imah ni bukan tak rajin cuma kurang jaa sikit.. bila dah masuk ni kena bersaing dengan ramai pelajar hat pandai2 huhu.. so Imah pun terpaksalah rajinkan diri ni. Kat USM Imah joined palapes darat, AJK Mpp dan PMI (yang ni kat sekolah2 orang panggil badar laa).. Masa awal2 sem tuu imah ada laa joined jugak frisbee tapi lepas habis jaa tournament ritu terus tak turun dah, haha sebab malas... insyaAllah nanti turun balik kod. Dalam banyak2 aktiviti yang Imah joined yang paling aktif palapes laa.. mau tak aktif dua minggu sekali latihan. tapi masyukk duit masuk haha... ok stop. kalau berminat nak tau lagi pm ahh..

Kelas kat sini okay laa.. Imah kos mechanical engineering... dalam kos ni perempuan malay mula2 ada 5 orang tapy sekarang tinggai 4 orang sebab sorang dah drop huhu. Disebabkan kami sikit so, bonding tuu tak yah cakap laa.. bhahaha.. memang rapat ahh dah 4 tahun nak hadap muka depa jaa.. huhu

Hurmmm tough dak kos ni bagi perempuan? Actually tough gak la.. bila pegang mesin tuu tak de dah nak ayu2..tapy bila keluar ikut ampa laa nak ayu ke tak. bhahaha.. dannn kos ni ramai laki tau.. yelaa dah belajar pasal mesin kan.. tapi xde laa mesin sangat.. ade jaa drawing, material, kimia sikit, math banyak haha.. major kira2 laa kalau ampa jenis yang power kira2 dan sangat malas bab menghafal sangat laa sesuai dengan ampa..

Okay laa setakat ni dulu nak sambung buat assignment.... nanti imah update lain.. daaaa byee.. Assalamualaikum.


Muka2 depa laa yang imah nak hadap selama 4tahun wehhhh tapy salah sorang dah drop.

Geng palap junior intake 38 geng badak kejut

Geng frisbee sorry lama tak turun praktis.

Saturday, 20 August 2016

Syukur Selalu

Assalamualaikum semua.. 
selamat pagi/petang/malam haha ikut time ampa online dan baca post ni 
laa nohhhh

Okay kalau ikut time imah sekarang ni dah tengah hari.. hihi imah nak cakap sikit eh bukan cakap kod sebab hati imah saja yang berkata2 tangan imah menaip mulut imah pula tetutup rapi saja.. haha 
 

Tajuk kali ini adalah SYUKUR .. hurmm ampa tau dak apa maksud syukur? okay syukur bahasa berasal dari kata”syakara”yang berarti membuka, sebagai lawan dari kata kafara (kufur) yang berarti menutup. Sedangkan menurut istilah syara’ syukur adalah pengakuan terhadap nikmat yang dikaruniakan Allah yang disertai dengan ketundukan kepadanya dan mempergunakan nikmat tersebut sesuai dengan kehendak Allah.

baik, tau dak cara nak bersyukur tuu macam mana? salah satunya dengan ucapkan alhamdulillah ataupun dengan cara lain dengan sujud syukur pada Allah.. Apabila kita mendapatkan sesuatu nikmat (contohnya nikmat hidup) seharusnya ataupun sewajibnya syukur pada pemberi nikmat.. Jangan lupa diri yaa sahabat2 semua.. hehe 
 
Firman Allah dalam Al-Qur’an :-


وَإِذۡ تَأَذَّنَ رَبُّكُمۡ لَئِن شَكَرۡتُمۡ لَأَزِيدَنَّكُمۡۖ وَلَئِن كَفَرۡتُمۡ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٞ

Artinya : Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (QS. Ibrahim : 7)
 
 
 Dari ayat di atas, menekankan dan memberikan kepada kita pengertian bahawa bersyukur itu adalah suatu keharusan bagi hamba kepada Tuhannya.
 
Jadi, marilah kita ucapkan alhamdulillah atas semua nikmat yang telah Dia berikan kepada kita... 
 
 
 
p/s: teks yang ringkas agar dapat memberi manfaat kepada semua... maaf atas ketelanjuran kata dari imah.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang blog...